Pieczona łopatka wieprzowa
Oto pomysł na obiad dla całej rodziny. Pieczoną łopatkę zrobisz szybko i bez wysiłku. Smakuje wspaniale.
Mięso opłukać, osuszyć, skórę lekko ponacinać w kratkę. Łopatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do macerowania na noc do lodówki.
Następnego dnia cebule obrać, pokroić w cząstki. Marchewki obrać, pokroić na kawałeczki. Pora oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Tymianek opłukać, osuszyć. Zamarynowaną łopatkę posypać solą. Ułożyć w brytfance. Obłożyć warzywami, pieczarkami, tymiankiem oraz listkami laurowymi.
Warzywa poprószyć solą i pieprzem. Całość podlać 1/8 litra bulionu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 4 godziny. Pozostały bulion zagotować. Wlać do brytfanki po około 45 minutach pieczenia łopatki. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu podlewać sosem z dna brytfanki. Około 30 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200°C, żeby skórka ładnie się zarumieniła.
Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika, trzymać w cieple, aby nie wystygła. Sos z dna brytfanki przecedzić przez sitko. Zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować dalej, aż zgęstnieje. Pieczeń pokroić na porcje.
Serwować z pieczonymi warzywami i przygotowanym sosem.