Pieczona ryba w marynacie
Przetwory z ryb.
1 kg dowolnej ryby.
Marynata:
- 1 litr wody, pół litra octu 10-proc.,
- 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżki soli,
- łyżka cukru, łyżka cynamonu,
- po 1 łyżce pieprzu, oregano i bazylii,
- 2-3 listki laurowe, ziele angielskie,
- 2-3 cebule, 2-3 marchewki.
Przygotowanie:
Rybę pokroić na dzwonka, zanurzyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na oleju. Z podanych składników przygotować marynatę. Wrzucić do niej pokrojoną marchewkę, zagotować. Trzymać na małym ogniu 10-15 minut. Cebulę obrać, pokroić w plastry.
Do słoików wkładać usmażone ryby przekładając je plastrami cebuli i obgotowaną marchwią. Całość zalać gorącą marynatą.
Zamknąć słoiki, odstawić do wystygnięcia (do góry dnem). Podawać na zimno.
Czas przygotowania 45 minut