Pieczona ryba w sosie cytrynowym
Z sałatką ziemniaczaną.

Składniki:
- 750 g ziemniaków, - sól, - 4 pomidory, - ogórek sałatkowy, - cebula, - 125 ml bulionu, - 4 łyżki octu, - biały pieprz, - 600 g filetu z dorsza, - 3-4 łyżki soku z cytryny, - 1 jajko, - 4 łyżki mąki, - 3 łyżki oleju, - 150 g kwaśnej śmietany, - szczypta cukru, - pół pęczka zielonej cebulki, - sałata i cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, brać pokroić w plastry. Pomidory i ogórka pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Ocet zagotować z bulionem i cebulką, doprawić solą i pieprzem. Wlać do ziemniaków, odstawić na 10 mniut. Dodać pomidory i ogórka, wymieszać. Rybę pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny posolić. Panierować mące i roztrzepanym jajku. Smażyć na oleju z obu stron, przez 4-5 minut. Śmietanę wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę. Rybę dekorować sałatą i cytryna, podawać z sosem.
Czas przygotowania: 75 minut