Pieczona sałatka prowansalska

Czy sałatkę można upiec? Okazuję się, że tak. Zapraszamy do wykorzystania naszego przepisu.

Genialne danie!
Genialne danie! 123RF/PICSEL

Obrać ziemniaki, papryki starannie oczyścić, pokroić w nieduże kawałki, a pozostałe warzywa w plastry. Rozgrzać olej. Przesmażyć plastry ziemniaka, dolać trochę wody, dusić pod przykryciem 15 minut. Włożyć plastry bakłażana, dusić 10 minut.

Formę do zapiekania wysmarować odrobiną oleju. Układać naprzemiennie plastry warzyw. Zmiażdżyć czosnek, wymieszać z oliwą, przyprawami i ziołami. Polać tą mieszanką warzywa.

Całość zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem, ewentualnie pokrojoną mozzarellą. 

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas