Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym
Wg przepisu Sylwii Wiesenberg.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg obranych buraków,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 500 g sera mozzarella di Bufala
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy "Party"
- 2 zielone cykorie
- Oliwa z oliwek
- Sól morska i wędzona
- Sok z 1 cytryny
- Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Mieszankę sałat Fit&Easy "Party" połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w "ćwiartki" mozzarellą.
Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.