Pieczone klopsiki wołowe
Klopsiki najlepiej smakują maczane w jogurcie naturalnym wymieszanym z posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi, listkami świeżej mięty, przyprawionym solą i czarnym pieprzem.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- cebula
- po 1/4 łyżeczki cynamonu i ziela angielskiego
- po 50 g migdałów ze skórką i rodzynek sułtanek
- olej arachidowy
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Obierz i zetrzyj na grubej tarce cebulę. Posiekaj migdały i rodzynki. Wymieszaj w dużej misce mięso oraz pokrojone cebulę, migdały, rodzynki. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
2. Uformuj z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego (po 20 g każda). Ułóż je w brytfannie i polej olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. C i piecz 8-10 minut.