Pieczone owoce na deser
Brzoskwinie i jabłka możemy oczywiście jeść na surowo, ale te owoce to także dobra podstawa do pieczonych deserów. Można je komponować z kawą, chałwą, migdałami, cynamonem. Pyszny deser na lato.
Brzoskwinie są nie tylko pyszne, ale zawierają bardzo dużo błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit. Owoce te działają także moczopędnie, dzięki czemu pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Polecane są również osobom chorym na anemię - zwiększają produkcję czerwonych krwinek. Ponadto świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą być spożywane przez cukrzyków. Są lekkostrawne, a jedna brzoskwinia to tylko 40-50 kcal. Mogą więc po nie sięgać również osoby odchudzające się.
Pamiętajmy jednak, że suszone brzoskwinie mają zupełnie inne właściwości. Zawierają znacznie więcej cukru i są wysokokaloryczne.
Do przygotowania deseru z brzoskwiń potrzebujemy: 8 żółtych brzoskwiń, 300 ml tłustej śmietany, 15 g cascary (pulpa kawowa, opcjonalnie) 30 g masła, 2 łyżek miodu, 25 ml espresso, 15 g cukru pudru, 20 g migdałów, 12 liści werbeny.
Podgrzewamy śmietanę, gotując ją na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pulpę kawową, przykrywamy i pozostawiamy na dwie godziny. Umieszczamy w lodówce, gdy tylko osiągnie temperaturę pokojową.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Kroimy brzoskwinie na pół, usuwamy pestki, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy ze sobą stopione masło, miód i kawę espresso. Wlewamy tę mieszaninę do brzoskwiń i pieczemy 20 minut. Podlewamy sokiem, który się wydziela, podczas pieczenia.
Filtrujemy śmietanę, którą zaparzyliśmy z pulpą kawową (jeśli jej nie mamy, można dodać np. pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej), mieszamy. Dodajemy cukier puder, nadal ubijając. Siekane migdały prażymy na sucho.
Wyjęte z piekarnika brzoskwinie posypujemy migdałami i werbeną. Podajemy z kawową bitą śmietaną.
Już pojawiły się tegoroczne jabłka, które również można upiec, z różnymi dodatkami. W wydrążone, obrane jabłka możemy włożyć: kostkę cukru z cynamonem, kostki gorzkiej czekolady lub kawałeczek waniliowej chałwy.
W innej wersji takie jabłka (z nadzieniem lub bez) po prostu dokładnie oblepiamy kruchym ciastem, i również pieczemy w całości. Przed podaniem jabłka w cieście posypujemy cukrem pudrem z odrobiną wanilii.