Reklama

Reklama

Pieczone pierogi z warzywami

Pierogi w nieco innej, ale równie smacznej wersji. Nadzienia zadowolą smakiem wszystkich!

Koperty ze szpinakiem

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego (bez laktozy)
  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • 20 dag fety (bez laktozy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania

Szpinak rozmroź i dokładnie osącz. Ciasto francuskie rozmrażaj 20-25 minut w pokojowej temperaturze. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż szpinak. Smaż 3-5 minut. Zdejmij z ognia. 

Do szpinaku dodaj pokruszoną fetę. Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozmrożone płaty ciasta francuskiego cienko rozwałkuj. 

Placek potnij na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środku każdego połóż porcję farszu szpinakowo-serowego. Rogi zawiń do środka i zlep ponad farszem, formując koperty. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 minut (na złoty kolor). 

Reklama

Calzone z papryką

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 op. suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 op. ricotty 1 duża
  • kulka mozzarelli 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i oregano
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Sposób przygotowania

Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj drożdże, po szczypcie soli i cukru oraz 2 łyżki oliwy. Potem powoli wlewając ok. 1 szkl. ciepłej wody, zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. 

Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Cukinię oczyść. Warzywa opłucz, osusz, potnij w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Wrzuć przygotowane warzywa i smaż je 5 minut. Zdejmij z patelni. 

Mozzarellę zetrzyj, dodaj do warzyw. Dołóż ricottę. Farsz dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek. Na połowie każdego placka połóż 1/8 farszu. Złóż na pół. Zlep brzegi. Posyp sezamem. Piecz 20-25 minut w temp. 200°C. 

Samosy z zielonym groszkiem

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki z ciecierzycy
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • sól
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

Składniki - farsz

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • po 1/2 szkl. ciecierzycy i zielonego
  • groszku z puszki
  • mały kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę na farsz obierz, opłucz, ugotuj osobno w lekko posolonej wodzie. Przygotuj ciasto: do miseczki wsyp mąkę, sporą szczyptę soli i kumin. Wymieszaj, dodaj masło. Składniki rozetrzyj palcami. 

Kiedy ciasto zacznie zbijać się w grudki, dolej ok. 1/3 szkl. ciepłej wody. Wyrób ciasto, zawiń je w folię i odłóż na bok. 

W tym czasie przygotuj farsz: ugotowane ziemniaki oraz marchewkę przestudź, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na drobne wiórki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć imbir, trochę soli oraz chili. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj cebulę, marchewkę, ziemniaki, osączoną ciecierzycę i groszek. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. 

Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Złóż na pół, zlep brzegi. Pierożki posmaruj olejem. Piecz ok. 25 minut w temp. 200°C.

Poduszeczki nadziewane

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki orkiszowej ew. pszennej
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 średnie ziemniaki
  • 15 tłustego twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko oraz 1 łyżka mleka do posmarowania pierożków

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej masło pokrojone na kawałeczki i sporą szczyptę soli. Składniki posiekaj nożem, a kiedy zaczną powstawać grudki, dodaj żółtka oraz śmietanę. Wtedy zagnieć ciasto rękami. Zawiń je w folię i włóż na 30-40 minut do lodówki. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Odcedź je, osącz, jeszcze ciepłe przepuść przez praskę. Dodaj twaróg i dobrze wymieszaj. 

Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do farszu. Przypraw go na pikantnie solą oraz pieprzem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Nałóż na nie farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Pierożki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz około 35 minut, aż ładnie się zrumienią.

***

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje