Pieczone pierogi ze słodką kapustą
Polecane przez blogerkę - Justynę Osiecką-Sułek
Sposób przygotowania
1. Grzyby mocz w wodzie przez 2 godziny, następnie gotuj 30 minut. Wyjmij z wody (nie wylewaj jej), osusz i posiekaj. Podsmaż na łyżce masła.
2. Kapustę posiekaj i podduś na maśle. Podlej wodą z gotowania grzybów i duś do miękkości. Posiekaj cebulę, podsmaż oddzielnie na maśle i dodaj do kapusty razem z grzybami. Przypraw do smaku i odstaw.
3 Wymieszaj drożdże, cukier i odrobinę mleka. Odstaw na 15 minut. Resztę mleka mocno podgrzej i zalej nim mąkę. Wymieszaj mikserem. Gdy masa przestygnie, dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut.
4. Rozwałkuj ciasto i wykrój kółka o średnicy ok. 10 cm. Nałóż na każde farsz, złóż na pół, brzegi dociśnij widelcem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką.Odstaw na 15 minut. Włóż do piekarnika na 25 minut (temp. 190 st. C).