Pieczone placuszki z dyni
Chrupiące, polubią je zwłaszcza dzieci.
Składniki:
●miąższ dyni (ok. 800 g)
●3 czubate łyżki mąki
●pół łyżeczki proszku do pieczenia
●jajko
●2 łyżki startego żółtego sera
●2 garście sezamu
●łyżeczka kuminu i słodkiej papryki
●2 łyżki posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego
●szczypta suszonego cząbru
●sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kawałki miąższu dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Dodaj żółty ser, sezam, wymieszaj.
3. Wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj.
4. Masę dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką, tymiankiem i cząbrem, ponownie wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką uformuj placuszki. Piecz je ok. 25-35 min (do lekkiego zrumienienia) w temp. 180ºC.