Pieczone racuchy
Pyszne placuszki warzywne.

Składniki
- 1 średni kalafior
- 6 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- 2 duże kulki mozzarelli
- 2–3 pomidory
- 1 łyżka soku z cytryny
- po garści posiekanego koperku i bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Gotuj je ok. 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Potem odcedź, osącz. Przełóż do miseczki. Od razu rozgnieć widelcem i odłóż do przestudzenia. Następnie dosyp kaszkę i bułkę tartą. Dodaj olej, sok z cytryny, posiekane zioła i przyprawy. Dobrze wyrób. 2. Z masy uformuj 12 placuszków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 30 minut w 180 st. Pomidory i mozzarellę pokrój na 12 plasterków. W połowie czasu pieczenia racuchy przewróć, rozłóż na nich ser oraz pomidory. Gotowe danie udekoruj.