Reklama

Pieczone racuchy

Pyszne placuszki warzywne.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2–3 pomidory
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po garści posiekanego koperku i bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Gotuj je ok. 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Potem odcedź, osącz. Przełóż do miseczki. Od razu rozgnieć widelcem i odłóż do przestudzenia. Następnie dosyp kaszkę i bułkę tartą. Dodaj olej, sok z cytryny, posiekane zioła i przyprawy. Dobrze wyrób. 

2. Z masy uformuj 12 placuszków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 30 minut w 180 st. Pomidory i mozzarellę pokrój na 12 plasterków. W połowie czasu pieczenia racuchy przewróć, rozłóż na nich ser oraz pomidory. Gotowe danie udekoruj. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy