Pieczone ziemniaczki (po 2. roku)

Nic tak dobrze nie smakuje, jak pieczone ziemniaki. Możesz podać je z roztopionym masłem, albo delikatnym, białym twarożkiem z dodatkiem szczypiorku. Możesz upiec je zarówno w piekarniku, jak i na grillu czy w ognisku. Smacznego!

Pieczone ziemniaki to smak dzieciństwa wielu z nas.
Pieczone ziemniaki to smak dzieciństwa wielu z nas. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 50 g tłustego twarogu
  • śmietana (18 proc. tłuszczu)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Nie obieraj ziemniaków. Pozostaw je w łupinach, dokładnie wyszoruj i owiń folią aluminiową. 2. Upiecz je na grillu (lub w ognisku). 3. Z twarożku i śmietany przygotuj gęsty sos. 4. Dodaj do niego posiekany szczypiorek i rzodkiewkę oraz przypraw do smaku pieprzem i solą.

5. Upieczone ziemniaki przekrój na połówki, wyłóż na talerz, nałóż na nie sos i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas