Pieczone ziemniaczki (po 2. roku)
Nic tak dobrze nie smakuje, jak pieczone ziemniaki. Możesz podać je z roztopionym masłem, albo delikatnym, białym twarożkiem z dodatkiem szczypiorku. Możesz upiec je zarówno w piekarniku, jak i na grillu czy w ognisku. Smacznego!
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 50 g tłustego twarogu
- śmietana (18 proc. tłuszczu)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Nie obieraj ziemniaków. Pozostaw je w łupinach, dokładnie wyszoruj i owiń folią aluminiową. 2. Upiecz je na grillu (lub w ognisku). 3. Z twarożku i śmietany przygotuj gęsty sos. 4. Dodaj do niego posiekany szczypiorek i rzodkiewkę oraz przypraw do smaku pieprzem i solą.
5. Upieczone ziemniaki przekrój na połówki, wyłóż na talerz, nałóż na nie sos i posyp posiekanym szczypiorkiem.