Pieczone ziemniaki w ziołach i z dipem
Pieczone ziemniaki przywołują na myśl letnie dni i ognisko. Kiedy tylko stęsknimy się za ziemniakami prosto z ogniska, możemy zrobić takie z piekarnika! W połączeniu z ziołami i twarożkowym dipem smakują wybornie.
Ziemniaki wyszoruj, wytrzyj. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Posmaruj je olejem i dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Ziemniaki zawiń w folię. Piecz około godziny w temperaturze 200°C.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Wyjmij, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Rzodkiewki oraz dymki oczyść, potnij na kawałeczki.
Twaróg wymieszaj z jogurtem i rozdrobnionymi składnikami. Przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Upieczone ziemniaki natnij na krzyż. Napełnij przygotowanym dipem.
***
Zobacz również:
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>