Reklama

Reklama

Pieczone ziemniaki w ziołach i z dipem

Pieczone ziemniaki przywołują na myśl letnie dni i ognisko. Kiedy tylko stęsknimy się za ziemniakami prosto z ogniska, możemy zrobić takie z piekarnika! W połączeniu z ziołami i twarożkowym dipem smakują wybornie.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 spore ziemniaki,
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 15 dag twarogu,
  • 4–6 rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku, natki pietruszki, estragonu, mięty, bazylii i trybuli,
  • 2 niewielkie dymki ze szczypiorkiem,
  • sól, biały pieprz,
  • olej do posmarowania folii aluminiowej

Ziemniaki wyszoruj, wytrzyj. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Posmaruj je olejem i dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Ziemniaki zawiń w folię. Piecz około godziny w temperaturze 200°C.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Wyjmij, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 

Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Rzodkiewki oraz dymki oczyść, potnij na kawałeczki.

Twaróg wymieszaj z jogurtem i rozdrobnionymi składnikami. Przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Upieczone ziemniaki natnij na krzyż. Napełnij przygotowanym dipem.

Reklama

***
Zobacz również: 

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Pieczone ziemniaki | kartofle | obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje