Reklama

Reklama

Pieczony boczek po irlandzku

Boczek zawijany z nutką cydru.

 

Reklama


Składniki:

  • 2 kg chudego boczku
  • 3 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • Natka pietruszki
  • Pęczek szczypiorku
  • 75g +2 łyżki masła
  • 200 g bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki dżemu jabłkowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 jabłka
  • 100 ml mleka
  • 100 g śmietany
  • 200 ml bulionu
  • 125 ml cydru (wina jabłkowego)
  • 1-2 gałązki tymianku

Przygotowanie:

Farsz:1 cebulę i 5 ząbków czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Roztopić 75 g masła, zeszklić cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodać zioła i bułkę tartą. Ostudzić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko.

  Pasta: Roztopić 2 łyżki masła.  Dodać 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, musztardę,i dżem jabłkowy i posmarować mięso 2/3 przygotowanej pasty.

Nałożyć nadzienie. Zawinąć i związać nicią. Ułożyć na ruszcie, pod spodem umieścić blachę. Piec w temp. 175 st. C przez 3 godziny.

1 cebulę pokroić na duże kawałki. Po godzinie pieczenia na blasze ułożyć cebulę i listki laurowe. Po 30 i 60 minutach podlać ¼ l wody. Posmarować pozostała pastą i piec do końca.

 Na sos: jabłka obrać pokroić, 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki  zagotować razem z cydrem, mlekiem, śmietaną, bulionem i tymiankiem. Gotować 15 minut. Sos zmiksować. Podawać z pieczonym boczkiem.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia irlandzka | boczek | Pieczony boczek po irlandzku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje