Pieczony boczek po irlandzku
Boczek zawijany z nutką cydru.
Składniki:
- 2 kg chudego boczku
- 3 cebule
- 7 ząbków czosnku
- Natka pietruszki
- Pęczek szczypiorku
- 75g +2 łyżki masła
- 200 g bułki tartej
- Sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki dżemu jabłkowego
- 2 listki laurowe
- 2 jabłka
- 100 ml mleka
- 100 g śmietany
- 200 ml bulionu
- 125 ml cydru (wina jabłkowego)
- 1-2 gałązki tymianku
Przygotowanie:
Farsz:1 cebulę i 5 ząbków czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Roztopić 75 g masła, zeszklić cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodać zioła i bułkę tartą. Ostudzić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko.
Pasta: Roztopić 2 łyżki masła. Dodać 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, musztardę,i dżem jabłkowy i posmarować mięso 2/3 przygotowanej pasty.
Nałożyć nadzienie. Zawinąć i związać nicią. Ułożyć na ruszcie, pod spodem umieścić blachę. Piec w temp. 175 st. C przez 3 godziny.
1 cebulę pokroić na duże kawałki. Po godzinie pieczenia na blasze ułożyć cebulę i listki laurowe. Po 30 i 60 minutach podlać ¼ l wody. Posmarować pozostała pastą i piec do końca.
Na sos: jabłka obrać pokroić, 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki zagotować razem z cydrem, mlekiem, śmietaną, bulionem i tymiankiem. Gotować 15 minut. Sos zmiksować. Podawać z pieczonym boczkiem.