Reklama

Reklama

Pieczony indyk

Dzięki wonnym przyprawom i sposobowi przyrządzenia delikatne mięso jest niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie aromatyczne, także to upieczone na grillu. Palce lizać!

Pomarańczowy filet

Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • sól

Składniki - marynata

  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 3/4 pomarańczowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki masła
  • mielona ostra papryka
  • suszony tymianek
  • 2 łyżeczki startego imbiru

Sposób przygotowania

Reklama

Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka wyjmij, osusz, przełóż do strunowej torebki foliowej. Dolej marynatę. Zamknij torebkę i włóż całość do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Podlej 1 szkl. wody. Piecz 1 godz. w 180°C. Od czasu do czasu polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj np. z konfiturą żurawinową do mięs.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje