Pieczony indyk

Dzięki wonnym przyprawom i sposobowi przyrządzenia delikatne mięso jest niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie aromatyczne, także to upieczone na grillu. Palce lizać!

Filet w plastrach
Filet w plastrach123RF/PICSEL

Pomarańczowy filet

Sposób przygotowania

Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka wyjmij, osusz, przełóż do strunowej torebki foliowej. Dolej marynatę. Zamknij torebkę i włóż całość do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Podlej 1 szkl. wody. Piecz 1 godz. w 180°C. Od czasu do czasu polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj np. z konfiturą żurawinową do mięs.

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymInteria.tv
Pieczeń drobiowa
Pieczeń drobiowa123RF/PICSEL

Udziec czosnkowy

Sposób przygotowania

Udziec opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron solą oraz pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem oraz startą skórką z cytryny, mielonym kminkiem, słodką papryką i suszonym majerankiem (przyprawy dodaj do smaku). Mięso przełóż do miseczki. Polej przygotowaną marynatą. Kilka razy je obróć, by udziec dokładnie pokrył się przyprawami. Miseczkę szczelnie przykryj i wstaw do lodówki na 8 godz. Potem udziec zroluj, obwiąż nitką. Włóż do brytfanki. Główkę czosnku pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso. Piecz je 1 godz. w 180°C. Brukselki oczyść, gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Wyjmij, osusz, podsmaż na maśle. Podawaj jako dodatek do pieczeni. Udekoruj.

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas