Pieczony indyk
Dzięki wonnym przyprawom i sposobowi przyrządzenia delikatne mięso jest niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie aromatyczne, także to upieczone na grillu. Palce lizać!

Pomarańczowy filet
Składniki
- 80 dag fileta z indyka
- sól
- marynata
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- 3/4 pomarańczowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki masła
- mielona ostra papryka
- suszony tymianek
- 2 łyżeczki startego imbiru
Sposób przygotowania
Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka wyjmij, osusz, przełóż do strunowej torebki foliowej. Dolej marynatę. Zamknij torebkę i włóż całość do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Podlej 1 szkl. wody. Piecz 1 godz. w 180°C. Od czasu do czasu polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj np. z konfiturą żurawinową do mięs.

Udziec czosnkowy
Składniki
- 1 duży udziec indyka (ok. 1 kg) 1 główka + 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- spora szczypta startej skórki cytrynowej
- suszony majeranek
- mielony kminek
- mielona słodka papryka w proszku
- 60 dag brukselki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Udziec opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron solą oraz pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem oraz startą skórką z cytryny, mielonym kminkiem, słodką papryką i suszonym majerankiem (przyprawy dodaj do smaku). Mięso przełóż do miseczki. Polej przygotowaną marynatą. Kilka razy je obróć, by udziec dokładnie pokrył się przyprawami. Miseczkę szczelnie przykryj i wstaw do lodówki na 8 godz. Potem udziec zroluj, obwiąż nitką. Włóż do brytfanki. Główkę czosnku pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso. Piecz je 1 godz. w 180°C. Brukselki oczyść, gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Wyjmij, osusz, podsmaż na maśle. Podawaj jako dodatek do pieczeni. Udekoruj.