Reklama

Reklama

Pieczony kurczak

Oto przepis na pieczonego kurczaka. Jeśli potrawę mają jeść dzieci lub inne osoby, które nie mogą pić alkoholu, cydr zastąp koniecznie sokiem jabłkowym wymieszanym z odrobiną soku z grejpfruta.

Składniki na 6 porcji:


  • 1 dość duży kurczak
  • sól, pieprz
  • curry w proszku
  • estragon i majeranek suszony
  • Sos:
  • 500 ml cydru
  • 100 ml śmietany
  • 4 duże, kwaskowate jabłka
  • 5 dag masła
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • świeże zioła do dekoracji

Reklama


Sposób przygotowania:

1 Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, curry, suszonym majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc. Następnego dnia kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie) wypełnioną wodą.

2. Upiec kurczaka (około 90 minut w temperaturze 180°C). Butelkę z kurczakiem najlepiej ustawić pionowo na żaroodpornym półmisku. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać mięso wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w cieple.

3. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Smażyć na maśle, aż zmiękną. Zalać cydrem, doprawić cynamonem, solą i pieprzem, gotować, aż sos zgęstnieje. Zalać śmietaną, znów zredukować. Kurczaka udekorować ziołami, sos podać osobno.

Dowiedz się więcej na temat: kurczak pieczony

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje