Pieczony kurczak
Oto przepis na pieczonego kurczaka. Jeśli potrawę mają jeść dzieci lub inne osoby, które nie mogą pić alkoholu, cydr zastąp koniecznie sokiem jabłkowym wymieszanym z odrobiną soku z grejpfruta.
Składniki na 6 porcji:
- 1 dość duży kurczak
- sól, pieprz
- curry w proszku
- estragon i majeranek suszony
- Sos:
- 500 ml cydru
- 100 ml śmietany
- 4 duże, kwaskowate jabłka
- 5 dag masła
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1 Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, curry, suszonym majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc. Następnego dnia kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie) wypełnioną wodą.
2. Upiec kurczaka (około 90 minut w temperaturze 180°C). Butelkę z kurczakiem najlepiej ustawić pionowo na żaroodpornym półmisku. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać mięso wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w cieple.
3. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Smażyć na maśle, aż zmiękną. Zalać cydrem, doprawić cynamonem, solą i pieprzem, gotować, aż sos zgęstnieje. Zalać śmietaną, znów zredukować. Kurczaka udekorować ziołami, sos podać osobno.