Reklama

Reklama

Pieczony łosoś

Przepis Sary La Fountain. Na 4-5 porcji.

Składniki

  • 1 kg filetu z łososia
  • 1-2 łyżki koperku
  • 300 ml śmietany
  • 1-2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Składniki na sos

  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 0,5-1 łyżka soli morskiej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny


Składniki - warzywa

  • 3 cebule
  • 350 g ziemniaków
  • 1 fenkuł
  • 1 por
  • 1 pasternak

Przygotowanie:

Reklama

Zetrzyj czosnek i skórkę z cytryny. Posiekaj natkę i tymianek. Połącz wszystkie składniki na sos.

Czerwone cebule pokrój w krążki. Ziemniaki przekrawaj na pół, fenkuł pokrój na cząstki.

Pora pokrój na 5 cm kawałki, poprzecinaj je wzdłuż.

Obierz pasternak i pokrój na 4-6 kawałków. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania. Skrop dressingiem i dobrze wymieszaj. Piecz w 180 st. C przez 30-35 minut.

Wyjmij warzywa z piekarnika i zwiększ temperaturę do 200 st. C. Ułóż łososia na warzywach. Posiekaj koperek i wmieszaj do śmietany, polej łososia. Posyp skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 20-25 minut.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje