Pieczony łosoś

Przepis Sary La Fountain. Na 4-5 porcji.

Pieczony łosoś
Pieczony łosośmateriały prasowe

Przygotowanie:

Zetrzyj czosnek i skórkę z cytryny. Posiekaj natkę i tymianek. Połącz wszystkie składniki na sos.

Czerwone cebule pokrój w krążki. Ziemniaki przekrawaj na pół, fenkuł pokrój na cząstki.

Pora pokrój na 5 cm kawałki, poprzecinaj je wzdłuż.

Obierz pasternak i pokrój na 4-6 kawałków. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania. Skrop dressingiem i dobrze wymieszaj. Piecz w 180 st. C przez 30-35 minut.

Wyjmij warzywa z piekarnika i zwiększ temperaturę do 200 st. C. Ułóż łososia na warzywach. Posiekaj koperek i wmieszaj do śmietany, polej łososia. Posyp skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 20-25 minut.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
INTERIA/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas