Pieczony łosoś
Przepis Sary La Fountain. Na 4-5 porcji.

Składniki
- 1 kg filetu z łososia
- 1-2 łyżki koperku
- 300 ml śmietany
- 1-2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Składniki
na sos
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 0,5-1 łyżka soli morskiej
- 50 ml oliwy z oliwek
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Składniki
- warzywa
- 3 cebule
- 350 g ziemniaków
- 1 fenkuł
- 1 por
- 1 pasternak
Przygotowanie:
Zetrzyj czosnek i skórkę z cytryny. Posiekaj natkę i tymianek. Połącz wszystkie składniki na sos.Czerwone cebule pokrój w krążki. Ziemniaki przekrawaj na pół, fenkuł pokrój na cząstki.
Pora pokrój na 5 cm kawałki, poprzecinaj je wzdłuż.
Obierz pasternak i pokrój na 4-6 kawałków. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania. Skrop dressingiem i dobrze wymieszaj. Piecz w 180 st. C przez 30-35 minut.
Wyjmij warzywa z piekarnika i zwiększ temperaturę do 200 st. C. Ułóż łososia na warzywach. Posiekaj koperek i wmieszaj do śmietany, polej łososia. Posyp skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 20-25 minut.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.