Pieczony łosoś z posypką
Pomysł na lekki obiad.
Składniki:
- 4 porcje łososia po 150 g
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki dowolnych orzechów
- łyżka masła
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sałatka:
- po szklance bobu i zielonego groszku
- 1/2 szklanki dowolnych ziół
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Na posypkę zmiksuj masło z bułką tartą, czosnkiem i orzechami.
2. Pokrój cebule w plastry. Ułóż je w formie. Umieść na nich łososia i posmaruj jego wierzch posypką. Piecz 20 minut (w temp. 200 st. C).
3. Ugotuj w osolonej wodzie bób i groszek (10 minut). Odcedź, skrop oliwą i sokiem, posyp ziołami.