Pieczony rostbef z gruszką
Danie mięsne z owocową nutką

Składniki
- 1,5 kg rostbefu
- 100 ml słodkiego wina
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn świeży lub suszony
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 gruszki
- 50 dag fasolki szparagowej
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, przełóż do głębokiego naczynia. Zalej winem, octem i oliwą. Dodaj posiekany czosnek, rozmaryn i pieprz. Odstaw na noc do lodówki. 2. Oczyść mięso z marynaty, natrzyj solą i podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Włóż do torebki do pieczenia lub naczynia kamionkowego. Piecz 30 minut w temp. 200 st. C. 3 Po wyjęciu z pieca owiń mięso folią aluminiową. Gdy wystygnie, pokrój na plastry. Podawaj z duszoną gruszką oraz ugotowaną fasolką szparagową.