Piegusek z bananami
Bananowy placek - sama słodycz!
DEKORACJA: 1 op. polewy czekoladowej, bita śmietana
1. Spód: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem. Do masy żółtkowej wsyp sypkie składniki. Domieszaj pianę z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 200°C. Wystudź.
2. Mus: białą czekoladę stop, wystudź, wymieszaj z jogurtem. Żelatynę namocz, a następnie rozpuść, podgrzewając. Pierniczki pokrusz. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Śmietanę ubij, wymieszaj z żelatyną. Jogurt z czekoladą połącz z masą bananową, a potem ze śmietaną z żelatyną. Kiedy mus zacznie gęstnieć, dołóż pierniczki.
3. Czekoladowy spód ułóż na dnie tortownicy, nałóż masę. Wstaw na 5 godzin do lodówki. Udekoruj stopioną polewą i rozetkami bitej śmietany.