Pierniczki
Najlepsza bożonarodzeniowa przekąska
Składniki na 70 sztuk:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- mąka do podsypania
- lukier do dekoracji
Przygotowanie:1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło przełóż do garnka, podgrzewaj, aż się stopią. Odstaw do przestudzenia. Następnie wlej do sypkich składników. Wbij jajka. Sodę rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Wlej do miseczki. 2. Wszystkie składniki wymieszaj, a zagnieć ciasto. Gotowe ciasto włóż do miseczki, szczelnie przykryj folią i odstaw je w chłodne miejsce na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
3. Piernikowe ciasto rozwałkuj. Potem wytnij foremkami ciastka. Piecz je 15-17 minut w 180 st. Udekoruj lukrem.