Reklama

Reklama

Pierniczki

Najlepsza bożonarodzeniowa przekąska

Składniki na 70 sztuk:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 łyżeczki  przyprawy do piernika
  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • mąka do podsypania
  • lukier do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło przełóż do garnka, podgrzewaj, aż się stopią. Odstaw do przestudzenia. Następnie wlej do sypkich składników. Wbij jajka. Sodę rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Wlej do miseczki. 2. Wszystkie składniki wymieszaj, a zagnieć ciasto. Gotowe ciasto włóż do miseczki, szczelnie przykryj folią i odstaw je w chłodne miejsce na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.

3. Piernikowe ciasto rozwałkuj. Potem wytnij foremkami ciastka. Piecz je 15-17 minut w 180 st. Udekoruj lukrem.

Wiecej przepisów znajdziesz w naszym świątecznym raporcie

Dowiedz się więcej na temat: pierniczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje