Pierniczki do ozdoby stołu wigilijnego i choinki - Piotr

do ciasta: 600g mąki, 100g masła, 350g miodu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 100g cukru, 1 jajko, 1/2 cukru waniliowego, łyżka kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, rozdrobniona czekolada, garść bakalii; do ozdoby: białko z 1 jajka, 1/2 cukieru waniliowego, goździki, kolorowe landrynki, kora cynamonu mielonego, ewentualnie lukier

article cover
INTERIA.PL

Miód, cukier, masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy z kakao. Sodę rozpuszczamy w kilku kropelkach wody. Przesiewamy mąkę dodajemy przyprawę do pieników i pozostałe składniki i energicznie wyrabiamy.Na koniec dodajemy kawałki czekolady i bakalie. Ciasto powinno 30 minut odpocząć w chłodzie. Następnie rozwałkowujemy placki ok. 0.5-1 cm grubości i wykrawamy fantazyjne kształty: serca, gwiazdy, choinki, anioły ale tak by ciasto zawsze pokryło bakalie i czekoladę. Pamętamy o zrobieniu małej dziurki by potem przewlec nitkę. Są 2 warianty ozodobienia: 1) z każdego wykrojonego ciasteczka wybieramy delikatnie ciasto w kilku miejscach. Tam kładziemy landrynki. 2) powierzchnię ciatska ozdabiamy goździkami i korą cynamonu, smarujemy białkiem roztrzepanym z cukrem waniliowym. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, niezbyt długo tak,aż landrynki się roztopią (wygląda jak witrażyk). Pozostawiamy do ostygnięcia przez noc. Następnie delikatnie zdejmujemy i przewlekamy nitki. Pierniczki są zarówno piękne jak i pyszne, w zeszłym roku z trudem dotrwały do 2 dnia świąt!

Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas