Pierniczki z bakaliami (po 2. roku)
Zrób ze swoją pociechą świąteczne pierniczki. Nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim smakują wspaniale.
Składniki:
- 2/3 kostki masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki bakalii
- przyprawa do piernika
- proszek do pieczenia
Przygotowanie:
1. Posiekaj dokładnie masło z mąką tortową.
2. Do masy dodaj żółtka, cukier, miód i drobno pokrojone bakalie. Wsyp też po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawy do piernika.
3. Starannie wyrób ciasto, a następnie włóż je na godzinę do lodówki, aby nieco stężało.
4. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wykrój pierniczki w różnych kształtach.
5. Ciasteczka piecz w temp. 200°C przez 15 minut.
6. Gdy pierniki ostygną, ozdób je lukrem.