Reklama

Reklama

Pierniczki z bakaliami (po 2. roku)

Zrób ze swoją pociechą świąteczne pierniczki. Nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim smakują wspaniale.

Składniki:


  • 2/3 kostki masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki bakalii
  • przyprawa do piernika
  • proszek do pieczenia

Reklama


Przygotowanie:

1. Posiekaj dokładnie masło z mąką tortową.

2. Do masy dodaj żółtka, cukier, miód i drobno pokrojone bakalie. Wsyp też po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawy do piernika.

3. Starannie wyrób ciasto, a następnie włóż je na godzinę do lodówki, aby nieco stężało.

4. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wykrój pierniczki w różnych kształtach.

5. Ciasteczka piecz w temp. 200°C przez 15 minut.

6. Gdy pierniki ostygną, ozdób je lukrem.

Dowiedz się więcej na temat: pierniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje