Reklama

Reklama

Piernik po staropolsku

Zimą chętnie pieczono piernik, dodając do niego dużo przypraw.

1. Cztery całe jaja i szklankę cukru utrzeć do białości. Dodać 2 łyżeczki korzeni i goździków, cynamonu, gałki, pieprzu i ziela angielskiego. Ucierać. Dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, rozpuszczonej w kieliszku wody, ucierać. Wlać 1 i 1/2 szklanki roztopionego miodu, 4 szklanki pszennej mąki, dobrze utrzeć.

Reklama

2. Dać ciastu odpocząć pół godziny. Wylać masę na niewielką blachę, wysmarowaną masłem i wstawić do gorącego pieca. Podczas robienia ciasta do piernika można dodać migdały, orzechy, kilka łyżek tartej czekolady lub kakao. Po upieczeniu polukrować.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje