Reklama

Reklama

Piernik przekładany

Nie ma lepszego ciasta niż przekładany piernik. Jest dosyć pracochłonny, ale elekt zachwyca!

Składniki

  • 15 dag płynnego miodu,
  • 20 dag masła,
  • 50 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki mleka,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • torebka przyprawy do piernika,
  • 10-15 dag cukru,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
  • 2-4 łyżki powideł

Składniki na polewę

  • 10 dag masła lub margaryny,
  • 15 dag cukru,
  • 2 łyżki kakao

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać w chłodzie całą dobę.

Reklama

2. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części i każdą ułóż w osobnej foremce nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Placki piecz ok. 45 minut w temperaturze 180° C.

3. Przygotuj krem: zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę oraz cukier. Gotuj i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Potem ostudź.

4. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy. Placki przekładaj na przemian dżemem i kremem z kaszy, lekko je dociskając.

5. Przygotuj polewę: masło stop, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody, wymieszaj. Po przestudzeniu polej piernik. Ciasto będzie najsmaczniejsze po 2-3 dniach.

Dowiedz się więcej na temat: piernik przekładany

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje