Piernik przekładany

Nie ma lepszego ciasta niż przekładany piernik. Jest dosyć pracochłonny, ale elekt zachwyca!

Smakuje niesamowicie!
Smakuje niesamowicie! 123RF/PICSEL

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać w chłodzie całą dobę.

2. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części i każdą ułóż w osobnej foremce nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Placki piecz ok. 45 minut w temperaturze 180° C.

3. Przygotuj krem: zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę oraz cukier. Gotuj i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Potem ostudź.

4. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy. Placki przekładaj na przemian dżemem i kremem z kaszy, lekko je dociskając.

5. Przygotuj polewę: masło stop, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody, wymieszaj. Po przestudzeniu polej piernik. Ciasto będzie najsmaczniejsze po 2-3 dniach.

Szybki przepis na pierniczkiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas