Piernik przekładany
Nie ma lepszego ciasta niż przekładany piernik. Jest dosyć pracochłonny, ale elekt zachwyca!

Składniki
- 15 dag płynnego miodu,
- 20 dag masła,
- 50 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki mleka,
- łyżka sody oczyszczonej,
- torebka przyprawy do piernika,
- 10-15 dag cukru,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- 2-4 łyżki powideł
Składniki
na polewę
- 10 dag masła lub margaryny,
- 15 dag cukru,
- 2 łyżki kakao
1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać w chłodzie całą dobę.
2. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części i każdą ułóż w osobnej foremce nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Placki piecz ok. 45 minut w temperaturze 180° C.
3. Przygotuj krem: zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę oraz cukier. Gotuj i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Potem ostudź.
4. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy. Placki przekładaj na przemian dżemem i kremem z kaszy, lekko je dociskając.
5. Przygotuj polewę: masło stop, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody, wymieszaj. Po przestudzeniu polej piernik. Ciasto będzie najsmaczniejsze po 2-3 dniach.