Reklama

Reklama

Piernik z bakaliami

Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g śliwek całych owoców np. Bakalland
  • 100 g rodzynek Bakalland
  • 70 g skórki pomarańczowej
  • 50 g powideł śliwkowych
  • Pół kostki masła
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier – wszystko dokładnie ubijamy. Następnie na zmianę dolewamy mleko i dosypujemy mąkę, zmieszaną z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Pamiętamy aby nie przestawać mieszać. Na samym końcu, bardzo powoli dolewamy ostudzone masło. Całość przelewamy do formy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrajamy na pół. Smarujemy powidłami śliwkowymi i ponownie składamy. Górę ciasta smarujemy polewą czekoladową i ozdabiamy bakaliami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje