Piernik z bakaliami

Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier – wszystko dokładnie ubijamy. Następnie na zmianę dolewamy mleko i dosypujemy mąkę, zmieszaną z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Pamiętamy aby nie przestawać mieszać. Na samym końcu, bardzo powoli dolewamy ostudzone masło. Całość przelewamy do formy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrajamy na pół. Smarujemy powidłami śliwkowymi i ponownie składamy. Górę ciasta smarujemy polewą czekoladową i ozdabiamy bakaliami.

Szybki przepis na pierniczkiInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas