Piernikowa gwiazda

To ciasto będzie ozdobą świątecznego stołu. Piernikowa gwiazda przyciąga nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim doskonałym smakiem.

Wlej gotowe ciasto do formy w kształcie gwiazdy.
Wlej gotowe ciasto do formy w kształcie gwiazdy. 123RF/PICSEL

Składnik na 16 porcji:

  • 50 g rodzynków
  • 3 łyżki rumu
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 350 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • tłuszcz i mąka do formy

Wykończenie:

  • 150 g polewy czekoladowej
  • 50 g płatków migdałowych

Czas przygotowania: około 75 minut

1. Rodzynki zalać rumem i moczyć przez dwie godziny, aby napęczniały. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier i przyprawę do piernika. Dobrze wymieszać.

2. Do suchych składników dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, jajka i kwaśną śmietanę. Pod koniec wmieszać rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Formę w kształcie gwiazdy wysmarować tłuszczem, wyspać mąką. Napełnić ciastem, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 50 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w formie, potem przełożyć na metalową kratkę i poczekać, aż zupełnie wystygnie.

3. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Polewę rozpuścić, oblać nią piernikową gwiazdę i udekorować migdałami. Odstawić w chłodne miejsce, by polewa na cieście stężała.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas