Piernikowa gwiazda
To ciasto będzie ozdobą świątecznego stołu. Piernikowa gwiazda przyciąga nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim doskonałym smakiem.
Składnik na 16 porcji:
- 50 g rodzynków
- 3 łyżki rumu
- 220 g mąki pszennej
- 1 proszek do pieczenia
- 120 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 350 ml kwaśnej śmietany
- 100 g masła
- tłuszcz i mąka do formy
Wykończenie:
- 150 g polewy czekoladowej
- 50 g płatków migdałowych
Czas przygotowania: około 75 minut
1. Rodzynki zalać rumem i moczyć przez dwie godziny, aby napęczniały. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier i przyprawę do piernika. Dobrze wymieszać.
2. Do suchych składników dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, jajka i kwaśną śmietanę. Pod koniec wmieszać rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Formę w kształcie gwiazdy wysmarować tłuszczem, wyspać mąką. Napełnić ciastem, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 50 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w formie, potem przełożyć na metalową kratkę i poczekać, aż zupełnie wystygnie.
3. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Polewę rozpuścić, oblać nią piernikową gwiazdę i udekorować migdałami. Odstawić w chłodne miejsce, by polewa na cieście stężała.