Piernikowe stadko
Dzieciom się spodoba!
1. Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem oraz kakao. Dodaj miękkie masło, naturalny płynny miód, rum, sodę oczyszczoną, przyprawy do piernika i 3 całe jajka.
2. Z przygotowanych składników zagnieć starannie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na dwa dni. Ciasto musi poleżeć.
3. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na płat o grubości ok. 4 mm. Foremkami wykrawaj zwierzątka. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temp. 180 st.
4. Upieczone ciasteczka posmaruj rozmąconym białkiem, a potem pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Lukier przygotuj według przepisu. Zimne ciasteczka dekoruj słodkimi wzorkami. Odłóż do zastudzenia.
5. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do garnuszka, dodaj śmietanę (12 proc.). Ogrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
6. Powstałą masę czekoladową leciutko przestudź. Posmaruj nią połowę zwierzątek, przykryj resztą ciastek. Dociśnij, pozostaw do zastudzenia.
40 sztuk, czas ok. 120 min; porcja – 140 kcal, cena 40 gr