Pieróg syberyjski z rybą
Z jesiotrem lub łososiem.
- 750 g ciasta drożdżowego,
- 1 jajo,
- 100 g masła do polania pieroga
Farsz:
- 600 g jesiotra lub łososia,
- 2 duże cebule,
- 1,5 łyżki masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Z surowej ryby usunąć ości. Mięso posiekać na bardzo małe kawałeczki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części w proporcjach 2:2:1 i odstawić na 10 min. Jajo rozbić na jednolita masę.
3. Większe porcje ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokątne placki o grubości 1 cm. Oprószyć je mąką.
4. Jeden z placków umieścić na wyłożonej natłuszczonym pergaminem brytfannie.
Ułożyć na nim warstwę posiekanej ryby, posolić, dodać pieprz, następnie przykryć warstwą zrumienionej cebuli. Całość przykryć drugim plackiem ciasta i starannie zalepić brzegi.
5. Z pozostałego ciasta uformować cienkie wałeczki i ozdobić nim pieróg.
6. Gotowy pieróg posmarować starannie roztrzepanym jajem. Piec w nagrzanym do temp. 230 st. C piekarniku przez 45 min.
7. Upieczony pieróg polać roztopionym masłem i podzielić na porcje po podaniu na stół.
Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 5 godz. 40 min.