Pierogi gryczano - serowe okraszone cebulką

Będą smakowały zwłaszcza amatorom kaszy i dań bezmięsnych.

Polacy kochają pierogi pod każdą postacią
Polacy kochają pierogi pod każdą postacią123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

●350 g mąki

●jajko

●szczypta soli

●woda do nadania ciastu konsystencji

Farsz:

400 g kaszy gryczanej

●150 g białego sera mielonego

●2 łyżki masła

●jajko

●cebula

●sól, pieprz, majeranek

●smażona lub podduszona cebulka i skwarki jako okrasa

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć gładkie, plastyczne ciasto, owiń je w folię i odstaw.

2. Kaszę gryczaną ugotuj i schłodź. Cebulę obierz i pokrój, a następnie zeszklij ją na maśle. Składniki farszu połącz i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem.

3. Ciasto dość cienko rozwałkuj, wytnij z niego krążki, ponakładaj na nie farsz i dokładnie pozlepiaj. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj okraszone zeszkloną lub podduszoną cebulką ze skwarkami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas