Pierogi gryczano - serowe okraszone cebulką
Będą smakowały zwłaszcza amatorom kaszy i dań bezmięsnych.
Składniki:
Ciasto:
●350 g mąki
●jajko
●szczypta soli
●woda do nadania ciastu konsystencji
Farsz:
400 g kaszy gryczanej
●150 g białego sera mielonego
●2 łyżki masła
●jajko
●cebula
●sól, pieprz, majeranek
●smażona lub podduszona cebulka i skwarki jako okrasa
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć gładkie, plastyczne ciasto, owiń je w folię i odstaw.
2. Kaszę gryczaną ugotuj i schłodź. Cebulę obierz i pokrój, a następnie zeszklij ją na maśle. Składniki farszu połącz i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem.
3. Ciasto dość cienko rozwałkuj, wytnij z niego krążki, ponakładaj na nie farsz i dokładnie pozlepiaj. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj okraszone zeszkloną lub podduszoną cebulką ze skwarkami.