Reklama

Reklama

Pierogi leniwe

Kluski leniwe, czyli pierogi leniwe z twarogu, jajek i mąki, to klasyczny przepis na ukochane danie Polaków. Pierogi leniwe to jarski obiad, który jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych.

Składniki

  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Pierogi leniwe - przygotowanie

1. Twaróg rozgnieść z jajkiem za pomocą widelca, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól.

2. Szybko zagnieść jednolite ciasto i delikatnie podsypując mąką uformować wałki.

3. Wałki kroić na kawałki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia.

4. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.

Lubisz też "prawdziwe" pierogi? Sprawdź przepisy!

Klasyczne ruskie

Pierogi zakonników

Reklama

Pieczone pierogi
Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: leniwe pierogi | pierogi leniwe | domowe pierogi | obiad | dania obiadowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje