Pierogi leniwe

Kluski leniwe, czyli pierogi leniwe z twarogu, jajek i mąki, to klasyczny przepis na ukochane danie Polaków. Pierogi leniwe to jarski obiad, który jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych.

Pierogi leniwe - bardziej kluski niż pierogi, a jednak pierogi!
Pierogi leniwe - bardziej kluski niż pierogi, a jednak pierogi! INTERIA.PL

Pierogi leniwe - przygotowanie

1. Twaróg rozgnieść z jajkiem za pomocą widelca, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól.

2. Szybko zagnieść jednolite ciasto i delikatnie podsypując mąką uformować wałki.

3. Wałki kroić na kawałki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia.

4. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.

Lubisz też "prawdziwe" pierogi? Sprawdź przepisy!

Zobacz również:

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas