Pierogi pieczone w piekarniku. Poznaj ich wyborny smak

Pierogi pieczone są mniej popularne od tych gotowanych, ale równie pyszne. Świetnie sprawdzą się jako świąteczne danie. W tej wersji powinna znaleźć się kapusta oraz grzyby. Możesz użyć ich także jako dodatku do czerwonego barszczu. Wystarczy dobry i sprawdzony przepis. Znajdziesz go w poniższym artykule.

Pierogi pieczone wybornie smakują z farszem grzybowym i kapustą
Pierogi pieczone wybornie smakują z farszem grzybowym i kapustą123RF/PICSEL

Dlaczego pierogi z piekarnika?

Święta już za rogiem dlatego, jeśli nie masz pomysłu na świąteczne dania, zaserwuj pieczone pierogi. Warto podać je faszerowane kapustą i grzybami. Będą jednocześnie rewelacyjnym dodatkiem do barszczu czerwonego. Pierogi w tej wersji świetnie smakują z różnymi sosami, na przykład czosnkowym. Kluczem do sukcesu jest dobre ciasto, które musi być wilgotne i pulchne. Danie to można jeść na ciepło, ale też na zimno. Jeśli wybierz mięsny farsz, warto pierogi podać razem z surówką z kiszonej kapusty.

Przepis na pierogi pieczone w piekarniku

Do przygotowania pieczonych pierogów potrzebny jest sprawdzony przepis
Do przygotowania pieczonych pierogów potrzebny jest sprawdzony przepis123RF/PICSEL

Do przygotowania pierogów pieczonych w piekarniku potrzebujesz:

na farsz:

  • 500 gramów kapusty kiszonej,
  • 500 gramów pieczarek,
  • dwie średnie cebule,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie farszu:

  1. Odciśnij kiszoną kapustę z wody, posiekaj i przełóż do garnka. Nalej do niego pół szklanki wody. Całość gotuj przez pół godziny na małym gazie. Następnie odsącz kapustę na durszlaku.
  2. Potem pokrój cebulę w kostkę i przełóż na patelnię. Pieczarki natomiast zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Całość smaż na patelni przez kwadrans.
  3. Na koniec do całości dodaj gotową kapustę i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne pięć minut. Farsz przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Do ciasta:

  • 4 dekagramy drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżki wody,
  • 500 gramów mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 dekargamów masła,
  • dwie łyżki oleju,
  • szczypta pieprzu i soli.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Najpierw rozpuść drożdże z cukrem w letniej wodzie. Następnie dodaj 1/3 ilości mąki i wyrób ciasto. Kiedy będzie już pulchne, obsyp pozostałą ilością mąki. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodaj resztę składników, czyli mleko, szczyptę soli, dołóż jajka i masło. Ponownie wyrabiaj, między czasie dołóż olej i jeszcze raz dokładnie ugnieć ciasto. Ponownie odłóż je na godzinę. Po upływie czasu z ciasta uformuj wałek i pokrój go na równe części. Z tych części uformuj kulkę i pozostaw do wyrośnięcia. Na koniec rozwałkuj je na okrągłe placki i umieść w nich nadzienie.
  2. Ciasto złóż na pół i dokładnie zalep jego brzegi, by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Na blasze wyłóż papier do pieczenia i rozłóż ulepione pierogi. Wysmaruj je jajkiem i piecz przez około 25 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas