Przyprawa z PRL-u wraca do łask. Jej właściwości są nieocenione

Pieprz ziołowy to kombinacja wielu różnych przypraw, które świetnie pasują do różnych potraw
Pieprz ziołowy to kombinacja wielu różnych przypraw, które świetnie pasują do różnych potrawwww.photomining.com Terry Davis123RF/PICSEL

Przyprawa z PRL-u wraca do łask

Pieprz ziołowy - właściwości

Ręce osoby układającej stek na makaronie w rondelku, w tle deska do krojenia oraz garnek z sosem
Pieprz ziołowy poza tym, że poprawia smak wielu potraw, oddziałuje też korzystnie na organizm123RF/PICSEL

Wspomaga metabolizm i może opóźniać starzenie. To przyprawa na wagę złota

  • właściwości przeciwutleniające - zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się organizmu, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • zapobieganie uszkodzeniom komórek i niwelowanie stanów zapalnych tkanek
  • działanie antygrzybiczne i przeciwzapalne
  • działanie wzmacniające odporność
  • zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób krążenia - miażdżycy, nadciśnienia tętniczego
  • pobudzanie perystaltyki jelit i ogólne korzystne działanie na układ pokarmowy
  • za sprawą gorczycy czy papryki zwiększa ilość ciepła produkowanego przez organizm, tak więc zaliczany jest do przypraw mogących sprzyjać odchudzaniu
  • ponadto pieprz ziołowy może pełnić istotną rolę w profilaktyce niektórych nowotworów

Zobacz również:

"Nomada": Najbardziej "uquestowane" województwo w Polsce. Wielkopolska, jakiej nie znacieINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?