Przyprawa z PRL-u wraca do łask. Jej właściwości są nieocenione
Zapomniana przyprawa wraca do łask. W PRL-u Polacy używali jej niemal do wszystkiego, później straciła na popularności. Ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się w przepisach i wszystko wskazuje na to, że coraz chętniej jej używamy. Słusznie, bo poza tym że poprawia smak potraw, to również świetnie wpływa na zdrowie. Mowa o pieprzu ziołowym.

Spis treści:
Przyprawa z PRL-u wraca do łask
W czasach PRL-u pieprz ziołowy był jedną z najpopularniejszych przypraw, używany na zmianę z solą. Był stosunkowo łatwo dostępny i tańszy aniżeli zwykły czarny pieprz. Doprawiano nim najczęściej zupy, mięsa, sałatki itp. Przed laty mało kto zdawał sobie sprawę z tego, że pieprz ziołowy poza wyrazistym smakiem wykazuje również korzystne działanie na zdrowie. Jak działa na organizm?
Pieprz ziołowy - właściwości
Wydawać by się mogło - jak wskazuje nazwa, że pieprz ziołowy połączenie czarnego pieprzu i ziół. Nic bardziej mylnego. Powstaje on bowiem z kombinacji składników takich jak np. cząber, gorczyca, majeranek, kminek oraz kolendra.
Przed laty do przyprawy określanej dziś jako pieprz ziołowy gospodynie dodawały także lubczyk, pietruszkę, paprykę czarnuszkę, sól i imbir. Jest to więc mieszkanka wielu przypraw, które w połączeniu tworzą niepowtarzalny smak i aromat.

Wspomaga metabolizm i może opóźniać starzenie. To przyprawa na wagę złota
Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale pieprz ziołowy to jedna ze zdrowszych przypraw. Do jego najważniejszych zalet zalicza się:
- właściwości przeciwutleniające - zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się organizmu, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
- zapobieganie uszkodzeniom komórek i niwelowanie stanów zapalnych tkanek
- działanie antygrzybiczne i przeciwzapalne
- działanie wzmacniające odporność
- zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób krążenia - miażdżycy, nadciśnienia tętniczego
- pobudzanie perystaltyki jelit i ogólne korzystne działanie na układ pokarmowy
- za sprawą gorczycy czy papryki zwiększa ilość ciepła produkowanego przez organizm, tak więc zaliczany jest do przypraw mogących sprzyjać odchudzaniu
- ponadto pieprz ziołowy może pełnić istotną rolę w profilaktyce niektórych nowotworów
Poza tym pieprz ziołowy jest przyprawą tanią i ma również wszechstronne zastosowanie w kuchni - doskonale sprawdzi się przy większości potraw wytrawnych. Mając na uwadze te wszystkie fakty, chyba nikt nie ma już wątpliwości, że pieprz ziołowy zawsze warto mieć w swojej kuchni.