Pierogi po góralsku

Niecodzienne nadzienie zachwyca smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege", a pierogi po góralsku na stałe zagoszczą w twoim menu!

Pierogi po góralsku
Pierogi po góralsku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: na stolnicę lub blat przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać rozpuszczone  masło, posolić. Wyrobić ciasto, dolewając wody tyle, ile się wgniecie. Gładkie, elastyczne ciasto zawinąć w ściereczkę i pozostawić na 10 minut.

Przygotowanie farszu: kapustę poszatkować, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić do rondelka, podlać bulionem, udusić.

Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Połączyć z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Wymieszać, przestudzić. Dodać pokruszony ser, wbić jajko. Wyrobić farsz.

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką nadzienie. Sklejać pierogi.

W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać pierogi i gotować, aż wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać polane rozpuszczonym masłem.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Okładka książki "Wiosna wege"
Okładka książki "Wiosna wege"materiały prasowe
Telewizja IPTV czy OTT. Co wybrać?
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas