Pierogi po góralsku
Niecodzienne nadzienie zachwyca smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege", a pierogi po góralsku na stałe zagoszczą w twoim menu!
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta: na stolnicę lub blat przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać rozpuszczone masło, posolić. Wyrobić ciasto, dolewając wody tyle, ile się wgniecie. Gładkie, elastyczne ciasto zawinąć w ściereczkę i pozostawić na 10 minut.
Przygotowanie farszu: kapustę poszatkować, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić do rondelka, podlać bulionem, udusić.
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Połączyć z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Wymieszać, przestudzić. Dodać pokruszony ser, wbić jajko. Wyrobić farsz.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką nadzienie. Sklejać pierogi.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać pierogi i gotować, aż wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać polane rozpuszczonym masłem.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":