Reklama

Reklama

Pierogi po góralsku

Niecodzienne nadzienie zachwyca smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege", a pierogi po góralsku na stałe zagoszczą w twoim menu!

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 60 pierogów

Składniki - ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka wiejskich jajek od kury karmionej tradycyjnie
  • 2 łyżki masła
  • sól

Składniki - farsz:

  • 300 g białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 300 g bryndzy,
  • 1 wiejskie jajko od kury karmionej tradycyjnie
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Składniki - dodatkowe:

  • ciepła woda
  • masło

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: na stolnicę lub blat przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać rozpuszczone  masło, posolić. Wyrobić ciasto, dolewając wody tyle, ile się wgniecie. Gładkie, elastyczne ciasto zawinąć w ściereczkę i pozostawić na 10 minut.

Reklama

Przygotowanie farszu: kapustę poszatkować, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić do rondelka, podlać bulionem, udusić.

Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Połączyć z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Wymieszać, przestudzić. Dodać pokruszony ser, wbić jajko. Wyrobić farsz.

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką nadzienie. Sklejać pierogi.

W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać pierogi i gotować, aż wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać polane rozpuszczonym masłem.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pierogi

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje