Pierogi ruskie z roszponką
Jeszcze lepsze od tradycyjnych

Składniki
- ok. 3 szkl. mąki
- 1 op. roszponki
- 3 spore ziemniaki
- 30 dag chudego twarogu
- 20 dag fileta z kurczaka
- przyprawy, dodatki
- 1 duża marchewka
- 4–5 łyżek klarowanego masła
- 5–6 łyżek
- zrumienionych pestek słonecznika
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso ugotuj w posolonej wodzie. Ziemniaki i marchewkę obierz, ugotuj osobno w posolonym wrzątku. Potem marchewkę i mięso pokrój, a ziemniaki i ser zmiel. Roszponkę posiekaj. Dodaj ją do masy ziemniaczanej wraz z mięsem i marchewką. Przypraw. 2. Z mąki i 3/4 szkl. wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij kwadraty. Nałóż na nie farsz i zlep. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Masło stop, polej nim pierogi. Posyp tymiankiem i słonecznikiem. Udekoruj roszponką i marchewką