Składniki na 4 porcje: Ciasto: - 350 g mąki, - 1 małe jajo, - ok. 125 ml letniej wody, - sól Farsz: - 600 g czereśni lub wiśni, - 1-2 łyżeczki cukru Inne: - masło do polania pierogów, - 10 dag płatków migdałowych - 40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów, - 200 ml śmietany ubitej z łyżka cukru Przygotowanie: 1. Przygotować nadzienie: owoce umyć, oczyścić z szypułek, osączyć, wydrylować. Zlać z nich sok, przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na 30 min. Soku, jaki w tym czasie się wysączy, już nie odlewać. 2. Zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki średnicy 6-7 cm. Na krążki położyć 3-4 jagody owoców (zależnie od wielkości), złożyć na pół, starannie zlepić brzegi. 3. Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień, dogotować (1-2 min). Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać polane roztopionym masłem (na maśle zrumienić migdały) migdałowym i posypane cukrem. Osobno podać śmietanę. Pierogi można również przygotować z owocami nie drylowanymi. Czas przygotowania: 50 min.