Reklama

Reklama

Pierogi z dynią

Pomysł na pyszne pierogi w jesiennym wydaniu.

Składniki - ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki - nadzienie

  • 30 dkg dyni
  • 1 opakowanie sera feta
  • sól do smaku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

Mąkę, sól, masło połączyć ze sobą, dodać gorącą ale nie wrzącą wodę, zagnieść, uformować kulkę z ciasta. Dynię obrać, pokroić i upiec w piekarniku. Następnie rozdrobnić blenderem, gdy nieco przestygnie. Dodać do dyni ser feta oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką spore kółka, na każdy krążek nakładać farsz i lepić pierogi. Do garnka wlać wodę, osolić i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucać pojedynczo pierogi i gotować przez 2 min, do momentu wypłynięcia. Jako omasta świetnie sprawdzi się rozpuszczone w rondelku masło z dodatkiem bułki tartej. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje