Pierogi z dynią
Pomysł na pyszne pierogi w jesiennym wydaniu.

Składniki
- ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka gorącej wody
- nadzienie
- 30 dkg dyni
- 1 opakowanie sera feta
- sól do smaku
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- suszony majeranek
Sposób przygotowania
Mąkę, sól, masło połączyć ze sobą, dodać gorącą ale nie wrzącą wodę, zagnieść, uformować kulkę z ciasta. Dynię obrać, pokroić i upiec w piekarniku. Następnie rozdrobnić blenderem, gdy nieco przestygnie. Dodać do dyni ser feta oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać.Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką spore kółka, na każdy krążek nakładać farsz i lepić pierogi. Do garnka wlać wodę, osolić i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucać pojedynczo pierogi i gotować przez 2 min, do momentu wypłynięcia. Jako omasta świetnie sprawdzi się rozpuszczone w rondelku masło z dodatkiem bułki tartej.