Pierogi z grzybami
Smakują każdemu!

Składniki:
- 75 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 jajka
- 5 dużych ugotowanych ziemniaków
- 10 dag startego żółtego sera
- 30 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 korniszony
- olej
- 1 szkl. ciepłej wody
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Mąkę utrzyj z drożdżami, roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce. Zmielone ziemniaki zagnieć z ciastem, solą i ponownie odstaw, aż masa podwoi swą objętość.
2. Pieczarki oczyść, np. mokrą ściereczką. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż z grzybami na oleju. Dopraw do smaku. Z papryki wytnij pestki i drobno pokrój, podobnie jak korniszony. Wymieszaj z pieczarkami i serem.
3.Ciasto rozwałkuj. Szklanką zanurzoną w mące wytnij kółka. Nałóż po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklej, dociskając brzegi widelcem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i usmaż pierogi na rumiano, często obracając. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podaj.