Pierogi z grzybami

Smakują każdemu!

Smak domowych pierogów jest niepowtarzalny!
Smak domowych pierogów jest niepowtarzalny!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 75 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 korniszony
  • olej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Mąkę utrzyj z drożdżami, roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce. Zmielone ziemniaki zagnieć z ciastem, solą i ponownie odstaw, aż masa podwoi swą objętość.

2. Pieczarki oczyść, np. mokrą ściereczką. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż z grzybami na oleju. Dopraw do smaku. Z papryki wytnij pestki i drobno pokrój, podobnie jak korniszony. Wymieszaj z pieczarkami i serem.

3.Ciasto rozwałkuj. Szklanką zanurzoną w mące wytnij kółka. Nałóż po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklej, dociskając brzegi widelcem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i usmaż pierogi na rumiano, często obracając. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podaj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas