Pierogi z grzybami

Tradycyjne danie wigilijne

Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło. Powoli podlewaj gorącą wodą, cały czas mieszając. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Odstaw na pół godziny przykryte ściereczką. 

2. Suszone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 15 minut. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Gdy odparują, dodaj osączone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów wlej do barszczu). Przypraw. Smaż, mieszając. 

3. Rozwałkuj ciasto, nożykiem z falbanką wycinaj kwadraty, zaklejaj. Gotuj pierogi kilka minut w osolonej wodzie. Podawaj posypane natką i podsmażonymi grzybkami.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas