Pierogi z grzybami
Tradycyjne danie wigilijne

Składniki
- ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- sól
- łyżka masła
- 350 ml wody
- farsz
- 5 dag grzybów suszonych
- 1 kg pieczarek
- olej do smażenia
- cebula
- sól
- pieprz
- natka
- pietruszki
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło. Powoli podlewaj gorącą wodą, cały czas mieszając. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Odstaw na pół godziny przykryte ściereczką. 2. Suszone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 15 minut. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Gdy odparują, dodaj osączone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów wlej do barszczu). Przypraw. Smaż, mieszając. 3. Rozwałkuj ciasto, nożykiem z falbanką wycinaj kwadraty, zaklejaj. Gotuj pierogi kilka minut w osolonej wodzie. Podawaj posypane natką i podsmażonymi grzybkami.