Pierogi z kapustą i grzybami
Wyjątkowe pierogi na wyjątkowy wieczór.

Składniki na 6 porcji:
- 35 dag mąki, - 1 surowe jajko, - 50 dag kapusty kiszonej, - 2 listki laurowe, - po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, - 2 cebule, - 5 dag suszonych grzybów, - 2 jajka na twardo, - masło do smażenia, - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, - ziarenka jałowca, - sól, mielony pieprz, - łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Do mąki wbić jajko, dolać 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto.
2. Grzyby moczyć przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić. Posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać, zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować około 30 minut.
3. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Przyprawić solą i pieprzem (dość ostro), dodać grzyby, odparować. Przestudzić. Do farszu dodać posiekane jajka oraz orzechy. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać po porcji farszu, zalepiać brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem usmażyć na maśle.
Czas przygotowania: 2 godziny 1 porcja: 220 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".