Pierogi z kapustą i mięsem
Klasyka polskiej kuchni.

Składniki
- 50 dag gotowanego mięsa z rosołu
- 40 dag mąki
- 30 dag kapusty kiszonej
- 2 listki laurowe
- jajko
- po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 cebule
- 20 dag podsmażonego boczku, pokrojonego w kostkę
- ziarenka jałowca
- pieprz
- sól
- olej
Przygotowanie
Do mąki wbij jajko, dodaj 1/2 szklanki wody i trochę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odciśnij i posiekaj, zalej wodą, wsyp przyprawy. Następnie gotuj do miękkości. Cebule podsmaż na oleju i dodaj kapustę. Przypraw i dołóż zmielone mięso. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka, wypełnij farszem i zlep. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podaj posypane boczkiem.