Pierogi z kaszą gryczaną

Rewelacyjne w smaku i sycące!

Pierogi
Pierogi123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Przygotowania farszu: pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju lub maśle klarowanym, dodać posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać ugotowaną na sypko kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać

Ciasto: mąkę przełożyć na stolnicę, dodać sól, rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, zagniatając dolewać stopniowo gorącą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, uformować kulę. Następnie przykryj ściereczką.

Ciasto podzielić na równe części, każdą rozwałkować na cienki placek.

Wycinać szklanką z ciasta kółka, na każdy nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.

Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzątku z dodatkiem soli. Gotować około 3-5 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas