Reklama

Reklama

Pierogi z kaszą gryczaną

Rewelacyjne w smaku i sycące!

Składniki - ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 10 g drożdży
  • gorąca woda
  • sól

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 40 dag pieczarek
  • jedna duża cebula
  • olej

Sposób przygotowania

Przygotowania farszu: pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju lub maśle klarowanym, dodać posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać ugotowaną na sypko kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać

Reklama

Ciasto: mąkę przełożyć na stolnicę, dodać sól, rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, zagniatając dolewać stopniowo gorącą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, uformować kulę. Następnie przykryj ściereczką. 

Ciasto podzielić na równe części, każdą rozwałkować na cienki placek. 

Wycinać szklanką z ciasta kółka, na każdy nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.

Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzątku z dodatkiem soli. Gotować około 3-5 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje