Pierogi z kaszą gryczaną
Domowe pierogi z nietypowym farszem - kaszą gryczaną i ziemniakami będą doskonałą propozycją drugiego dania obiadowego. Przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków.
Ciasto
Farsz
Do polania
Osobno gotujemy ziemniaki i kaszę (gotujemy ją bez plastikowej torebki). Po wystudzeniu ugniatamy ziemniaki i mieszamy je z kaszą, dodajemy przyprawy, następnie smażymy na oleju pokrojony szczypior/cebulę.
Dodajemy go z olejem do masy ziemniaczano-mięsnej, mieszamy .Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i tworzymy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy. Do garnka z wrzątkiem partiami wrzucamy ulepione pierogi. Od chwili wypłynięcia gotujemy je 3-5 minut (w zależności od wielkości przygotowanych pierogów). Po wyłożeniu na talerze polewamy olejem z usmażoną cebulą/szczypiorkiem.