Pierogi z kaszą gryczaną

Domowe pierogi z nietypowym farszem - kaszą gryczaną i ziemniakami będą doskonałą propozycją drugiego dania obiadowego. Przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków.

Trudno poprzestać na małej porcji
Trudno poprzestać na małej porcji123RF/PICSEL

Ciasto

Farsz

Do polania

Osobno gotujemy ziemniaki i kaszę (gotujemy ją bez plastikowej torebki). Po wystudzeniu ugniatamy ziemniaki i mieszamy je z kaszą, dodajemy przyprawy, następnie smażymy na oleju pokrojony szczypior/cebulę.

Dodajemy go z olejem do masy ziemniaczano-mięsnej, mieszamy .Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i tworzymy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy. Do garnka z wrzątkiem partiami wrzucamy ulepione pierogi. Od chwili wypłynięcia gotujemy je 3-5 minut (w zależności od wielkości przygotowanych pierogów). Po wyłożeniu na talerze polewamy olejem z usmażoną cebulą/szczypiorkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas