Reklama

Reklama

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Najlepiej smakują odsmażane z patelni.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki ciepłej wody

Składniki - farsz

  • 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1/2 kg twarogu
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką. Następnie przygotować farsz.

Reklama

Ugotowaną kaszę wymieszać z twarogiem, jajkiem i doprawić solą.

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3-4 minuty. 

Pierogi można podawać od razu, np. ze śmietaną, posypane solą i pieprzem. Można też je odsmażać na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje