Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Najlepiej smakują odsmażane z patelni.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 jajko
- około 1 szklanki ciepłej wody
- farsz
- 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej
- 1/2 kg twarogu
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką. Następnie przygotować farsz.
Ugotowaną kaszę wymieszać z twarogiem, jajkiem i doprawić solą.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3-4 minuty.
Pierogi można podawać od razu, np. ze śmietaną, posypane solą i pieprzem. Można też je odsmażać na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.