Pierogi z kurkami: Danie rozpieszczające podniebienia domowników
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Kurki od lat królują na liście jednych z najsmaczniejszych grzybów, które jeszcze w sezonie wakacyjnym pojawiają się w lasach. Te wdzięczne grzyby nadają się do smażenia, gotowania, duszenia, a także marynowania w specjalnych zalewach. Zeszklone na patelni z dodatkiem cebuli i przypraw sprawdzą się w roli farszu do delikatnych i rozpływających się w ustach pierogów z kurkami.
Spis treści:
Czyszczenie kurek - prosty patent
Woda to zarówno wróg, jak i sprzymierzeniec w czyszczeniu kurek. Wkładając je odruchowo pod strumień bieżącej wody lub mocząc w zimnym płynie, przyczyniamy się do pozbawienia ich charakterystycznego smaku. Jeśli chcemy szybko i sprawnie pozbyć się nagromadzonego piasku oraz innych zanieczyszczeń, wybierzmy metodę, do której potrzebujemy jedynie miski wypełnionej osolonym wrzątkiem.
Po włożeniu kurek do wody o bardzo wysokiej temperaturze na ich powierzchni wytworzy się specyficzna śluzowata substancja. To właśnie ona ułatwi jeszcze szybsze i dokładniejsze doczyszczenie grzybów. Co ważne, całkowicie uchroni je przed utratą smaku. Czy da się dodatkowo przyspieszyć ten proces? Okazuje się, że tak. Wystarczy zamieszać łyżką na samym środku miski, by powstał niewielki wir. Po jego zniknięciu niechciane zabrudzenia opadną na dno.
Tego potrzebujesz do pierogów z kurkami
Pełnia sezonu na kurki sprawia, że coraz chętniej i śmielej eksperymentujemy z nimi w kuchni. Zanim jednak rzucimy się na głęboką wodę i zaplanujemy wypróbowanie egzotycznego wydania grzybów, przygotujmy tradycyjne pierogi z kurkami. Już sam proces szykowania farszu sprawia, że cały dom wypełnia się apetycznym zapachem.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- ¾ szklanki gorącej wody
Składniki na farsz:
- 750 g kurek
- 2 duże cebule
- 1 łyżka oleju/masła
- do smaku: sól, pieprz
Domowe pierogi z kurkami - lepienie
- Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia, osuszenia i rozdrobnienia kurek, a cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
- Warzywo podsmażamy na maśle lub oleju do zeszklenia, a następnie dodajemy kurki i całość dusimy jeszcze przez ok. 7 minut. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz jajko. Do szklanki wlewamy gorącą wodę, dodajemy łyżkę masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Mieszankę wody i masła wlewamy do suchych składników, a następnie zagniatamy do momentu, aż nabierze elastycznej konsystencji.
- Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
- W kolejnym kroku przechodzimy do wałkowania ciasta oraz wycinania kółek za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów. Na każdy placek nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi.
- Pierogi z farszem kurkowym wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Gotowe danie podajemy z podsmażoną cebulką, skwarkami, rozpuszczonym masłem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Sprawdź również: