Pierogi z kurkami: Danie rozpieszczające podniebienia domowników

Jak przygotować pierogi z kurkami?
Jak przygotować pierogi z kurkami?123RF/PICSEL

Czyszczenie kurek - prosty patent

Zobacz również:

    Tego potrzebujesz do pierogów z kurkami

    Świeże kurki sprawdzą się w farszu do pierogów
    Świeże kurki sprawdzą się w farszu do pierogów123RF/PICSEL
    • 2,5 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 łyżka masła
    • ¾ szklanki gorącej wody
    • 750 g kurek
    • 2 duże cebule
    • 1 łyżka oleju/masła
    • do smaku: sól, pieprz

    Domowe pierogi z kurkami - lepienie

    1. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia, osuszenia i rozdrobnienia kurek, a cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
    2. Warzywo podsmażamy na maśle lub oleju do zeszklenia, a następnie dodajemy kurki i całość dusimy jeszcze przez ok. 7 minut. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i pozostawiamy do wystygnięcia.
    3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz jajko. Do szklanki wlewamy gorącą wodę, dodajemy łyżkę masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
    4. Mieszankę wody i masła wlewamy do suchych składników, a następnie zagniatamy do momentu, aż nabierze elastycznej konsystencji.
    5. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
    6. W kolejnym kroku przechodzimy do wałkowania ciasta oraz wycinania kółek za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów. Na każdy placek nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi.
    7. Pierogi z farszem kurkowym wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
    8. Gotowe danie podajemy z podsmażoną cebulką, skwarkami, rozpuszczonym masłem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
    „Zdrowie na widelcu”: Hit polskiej kuchni - pierogi ruskie. Jak wybrać składnikiPolsat CafePolsat Cafe