Pierogi z mięsem, soczewicą i warzywami
Bardzo pożywne i sycące.
Składniki:
Ciasto:
●500 g mąki
●szklanka kwaśnej śmietany
●1/2 kostki masła
●2 jajka i 1 białko
●1/2 łyżeczki soli
Farsz:
●400 g karczku bez kości
●3 marchewki
●pietruszka
●2 cebule
●2 łyżki oleju
●3 ząbki czosnku
●pieprz, sól
●liść laurowy
●ziele angielskie
●jajko
●100 g ugotowanej zielonej soczewicy
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj resztę składników i zagnieć, nakryj i odstaw.
2. Mięso opłucz, zalej wodą. Dodaj marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę, ziele i liść. Gotuj na ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso pokrój i zmiel z marchewką i pietruszką. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekane cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa wraz z soczewicą. Dopraw. Wbij jajko i wymieszaj.
3. Ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm, wytnij kółka. Nałóż na nie farsz, zlep. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. posmaruj je żółtkiem), piecz 30 min w 180ºC.