Pierogi z niebiańskim farszem
Bardzo oryginalny, autorski przepis mamy naszej redakcyjnej koleżanki. Cała rodzina przysięgała, że pierogi z farszem pieczarkowo-gryczanym znikają natychmiast, jak tylko wjadą na stół.

Ciasto na pierogi:
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 1 niecała szklanka gorącej wody
Farsz:
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 4 średnie pieczarki
- 1 cebula
- sól, pieprz ziołowy
- majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Omasta i przybranie:
Składniki
- 2/3 łyżki oleju
- pół cebuli
- 2 pieczarki
- koperek
1. Farsz: Gotujemy osobno kaszę (wg przepisu na opakowaniu), osobno w osolonej wodzie ziemniaki. Na patelni podsmażamy na oleju drobno pokrojone cebulę i pieczarki.
2. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy do zawartości patelni, doprawiamy i wszystko razem podsmażamy 1 minutę. Po wystygnięciu używamy jako farsz do pierogów.
3. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy luźne ciasto, cienko je rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki, nakładamy w środek każdego łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi wrzucamy partiami do wrzątku w wysokim garnku, po wypłynięciu gotujemy około 1-2 minut.
4. Ugotowane pierogi polewamy przysmażoną na oleju rozdrobnioną połową cebulą z pieczarkami. Posypujemy koperkiem.