Pierogi z niebiańskim farszem

Bardzo oryginalny, autorski przepis mamy naszej redakcyjnej koleżanki. Cała rodzina przysięgała, że pierogi z farszem pieczarkowo-gryczanym znikają natychmiast, jak tylko wjadą na stół.

Poezja smaku!
Poezja smaku!INTERIA.PL

Ciasto na pierogi:

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niecała szklanka gorącej wody

Farsz:

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz ziołowy
  • majeranek, papryka słodka, papryka ostra

Omasta i przybranie:

Składniki

  • 2/3 łyżki oleju
  • pół cebuli
  • 2 pieczarki
  • koperek

1. Farsz: Gotujemy osobno kaszę (wg przepisu na opakowaniu), osobno w osolonej wodzie ziemniaki. Na patelni podsmażamy na oleju drobno pokrojone cebulę i pieczarki.

2. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy do zawartości patelni, doprawiamy i wszystko razem podsmażamy 1 minutę. Po wystygnięciu używamy jako farsz do pierogów.

3. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy luźne ciasto, cienko je rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki, nakładamy  w środek każdego łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi wrzucamy partiami do wrzątku w wysokim garnku, po wypłynięciu gotujemy około 1-2 minut.

4. Ugotowane pierogi polewamy przysmażoną na oleju rozdrobnioną połową cebulą z pieczarkami. Posypujemy koperkiem.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?