Pierogi z serem i owocami
Kto nie kocha pierogów? Można je jeść na wytrawnie lub słodko. Wypróbuj drugi wariant i przygotuj pierogi serem z jagodami.

Składniki
- 1/2 kg mielonego białego sera
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżka masła
- 10 dag jagód lub borówek
50 min
8 porcji
Sposób przygotowania:
1. Ser utrzyj z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, masło oraz szczyptę soli. Stopniowo dolewaj 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Ciasto podziel na dwie części, cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje serowego farszu, zlepiaj pierogi. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 3 min od wypłynięcia. Posyp opłukanymi owocami.