Reklama

Reklama

Pierogi z serem i owocami

Kto nie kocha pierogów? Można je jeść na wytrawnie lub słodko. Wypróbuj drugi wariant i przygotuj pierogi serem z jagodami.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1/2 kg mielonego białego sera
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag jagód lub borówek

Sposób przygotowania:

1. Ser utrzyj z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, masło oraz szczyptę soli. Stopniowo dolewaj 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 

2. Ciasto podziel na dwie części, cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje serowego farszu, zlepiaj pierogi. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 3 min od wypłynięcia. Posyp opłukanymi owocami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje