Pierogi z serkiem wiejskim

Przygotujesz je bardzo szybko!

Składniki - ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 ml letniej wody

Składniki - farsz

  • 650 g ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 sztuki Serka wiejskiego np. OSM Piątnica 120 g
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ugotowane ziemniak przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą  serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. 

2. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki. 

3. Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty. 

4. Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym boczkiem lub tylko z rozpuszczonym masłem Smacznego!Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje