Pierogi z soczewicą

Jeśli znudziły wam się tradycyjne pierogi z mięsem, dzisiaj proponujemy wam superprzepis na pieczone pierogi.

Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji - farsz:

  • szkl. czerwonej soczewicy,
  • 30 dag pokrojonych pieczarek,
  • 2 posiekane cebule,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • łyżka oleju
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz;

Ciasto:

  • 35 dag mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i duś do miękkości. Przełóż na sito i odsącz z nadmiaru płynu.

Soczewicę zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj 5 min, następnie odsącz i połącz z pieczarkami. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą oraz pieprzem.

Przygotuj ciasto: mąkę połącz z solą, wodą, dodaj żółtko. Powoli dodaj stopione masło i zagnieć. Uformuj kulę i odstaw na 15 min. Ciasto rozwałkuj. Wytnij koła, nałóż farsz, zlep pierogi. Posmaruj białkiem. Piecz 15-20 min w 180°C na blasze (na papierze).

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas