Pierogi z soczewicą
Jeśli znudziły wam się tradycyjne pierogi z mięsem, dzisiaj proponujemy wam superprzepis na pieczone pierogi.
Składniki na 6 porcji - farsz:
- szkl. czerwonej soczewicy,
- 30 dag pokrojonych pieczarek,
- 2 posiekane cebule,
- posiekany ząbek czosnku,
- łyżka oleju
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz;
Ciasto:
- 35 dag mąki,
- 2 łyżki masła,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i duś do miękkości. Przełóż na sito i odsącz z nadmiaru płynu.
Soczewicę zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj 5 min, następnie odsącz i połącz z pieczarkami. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotuj ciasto: mąkę połącz z solą, wodą, dodaj żółtko. Powoli dodaj stopione masło i zagnieć. Uformuj kulę i odstaw na 15 min. Ciasto rozwałkuj. Wytnij koła, nałóż farsz, zlep pierogi. Posmaruj białkiem. Piecz 15-20 min w 180°C na blasze (na papierze).